Wednesday, May 19, 2010

BENGKEL PENDIDIKAN DAN PEMBANGUNAN JIWA PELAJAR PONDOK DI SELATAN THAILAND
Misi ziarah kami ke Pattani untuk beberapa kali bagi mencari jalan penyelesaian terbaik dalam usaha untuk turut sama meringankan beban dan membantu saudara Muslim kita di sana. Dalam usaha ziarah kami ke pondok-pondok terbesar di Selatan Thailand telah mengetemukan kami dengan beberapa mudir dan babaya pondok. Hasil perbincangan kami dengan mudir dan babaya pondok tersebut, mereka banyak menyatakan kebimbangan mereka terhadap penggunaan Bahasa Melayu yang semakin luntur dan penguasaan Bahasa Inggeris yang sangat lemah dalam kalangan pelajar pondok malah termasuk guru-guru sendiri akibat pengaruh Bahasa Thai yang tinggi dalam masyarakat Melayu di Pattani. Perlu difahamkan seratus peratus pelajar sekolah pondok ini adalah Melayu Muslim. Perlu dijelaskan juga bahawa Melayu di sana sangat sinonim dan amat berkaitan dengan Islam itu sendiri. Oleh sebab itu, hasil perbincangan kami bersama pihak pondok tersebut untuk mengadakan satu bengkel untuk mengembalikan minat serta kesungguhan pelajar pondok ini untuk menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi mereka dan meningkatkan lagi penguasaan Bahasa Inggeris sebagai bahasa komunikasi antarabangsa.

*******************************************************************
sedikit catatan (MESTI BACA) :

sekolah pondok haji Harun ini merupakan sebuah sekolah aliran agama dan akademik.. sekolah ini terletak di Selatan Thai (di Bandar Yala) @ wilayah Yala.

sesi pagi fokus akademik manakala sesi petang fokus agama. terdapat empat kuliah iaitu kuliyah bahasa arab, syariah, tarbiyah dan usuluddin.

jumlah pelajar kuliah ini adalah lebih kurang 600 orang. di sini juga terdapat sekolah tingkatan 1 hingga tingkatan 6. sekolah ini mempunyai lebih 500 orang guru. sebelum ini sekolah ini pernah mempunyai lebih kurang 8000 orang pelajar. kini pelajarnya cuma 5500 berikutan pergolakan yang berlaku di selatan thai.

********************************************************************anak-anak pattani yang dahagakan ilmu..

SUKARELAWAN GURU DIPERLUKAN SEGERA

Kami mem
erlukan seramai 10 orang untuk menjadi sukarelawan sebagai fasilitator untuk bengkel bahasa pelajar pondok.. tawaran ini terbuka kepada sesiapa sahaja yang berminat...

Nama sekolah :
Ma'had Al-Bi'that Ad-Diniah (Sekolah Pondok Haji Harun)

Tempat :
Selatan Thai (di Bandar Yala) @ wilayah Yala

Tarikh :
27/5/2010 hingga 29/5/2010

Kemudahan :
penginapan dan makan minum insyallah akan disediakan seadanya

Anda berminat?

jika anda berminat untuk menyertai kami, anda boleh beri
nama penuh:.................................
num tel:.................................

email:..................................
umur:..........................................
bidang khusus (bagi yang masih menuntut):...................................

institusi pengajian (bagi yang masih menuntut):...................................

emailkan kepada
email AMANI - amanpattani@yahoo.com
atau boleh hubungi Hotline AMANI- 0194131472

Anda ingin menyumbang???

Untuk bantuan sumbangan kewangan boleh disalurkan atas nama Persatuan Ulama’ Malaysia Cawangan Pulau Pinang, No. Akaun Bank Islam : 7043011013136. Diharapkan Tuan dapat memaklumkan jumlah derma kepada pihak kami untuk tujuan rekod.

kami memerlukan dana untuk membantu menyediakan:

1)penyelenggaraan program dan bengkel pendidikan anak-anak konflik Selatan Thai
2)menyediakan kemudahan pendidikan kepada mangsa konflik Selatan Thai.

sumbangan juga boleh disalurkan dalam bentuk material ke alamat:


Aman Pattani(AMANI),
d/a Serambi Dakwah,

Lorong Bagan Lalang 22,

Taman Bagan Lalang,

13400 Butterworth, Pulau Pinangmoga Allah mengetuk pintu hati kita untuk sama-sama berjuang susah senang bersama.... amin..No comments: