Monday, July 13, 2015

Ramadhan Cinta Syuhada: Kisah KeduaKampung Lotu

Dek kecuaian orang lain, orang yang tidak bersalah menjadi mangsa dan kini meringkuk di dalam penjara di Bangkok buat selama-lamanya. Itulah yang terpaksa ditanggung oleh Afandi Bin Abdul Manaf yang dikatakan penyebab berlakunya kemalangan antara kenderaan polis dan tentera sewaktu dalam perjalanan dari sebuah Balai Polis di Pattani.

Beliau telah menerima surat dari pihak polis yang dihantar melalui Ketua Kampung untuk sisasatan satu kes tembakan. Beliau bersama-sama Ketua Kampung telah ke Balai Polis untuk memberi penerangan. Hasil soal siasat, mendapati dia tidak bersalah.

Ibu yang tabah

Kemalangan tersebut berlaku semasa dalam perjalanan ke Balai Polis di Perlok dan menyebabkan kematian kesemua anggota polis yang bersama dalam kenderaan tersebut.

Hasil siasatan pihak berkuasa dan memutuskan  bahawa Afandi telah bertindak untuk merampas kenderaan yang dipandu oleh anggota polis berkenaan. Sedangkan kenderaan polis terbabit dipandu laju dalam keadaan mabuk (sumber dari Afandi).

Bertudung coklat: Isteri Afandi menceritakan insiden tersebut

Akibatnya, kini isterinya terpaksa membanting tulang empat kerat menoreh getah untuk menampung berbelanjaan beliau dan anak tunggalnya berusia 11 tahun.  

Penyerahan sumbangan oleh pihak NUSANTARA dan AMANI Malaysia

No comments: