Sunday, March 2, 2014

Guru Agama Menjadi Sasaran Orang bersenjata

Ketika pihak tertentu mengusahakan perdamaian di Hujung Selatan,ada orang yang bersenjata telah mencantasnya. Kejadian menembak guru agama tidak pernah reda.Kematian guru agama yang bernama Ustaz Khairi Abdul Rahman 57 membuktikan keadilan masih jauh lagi. Pesalah tidak dibawa ke muka keadilan. Keselamatan guru agama kian terancam.

Beliau berasal dari Kampung Kunyit,Mukim Tempoyak,Jeringo,Menara. Ustaz Khairi dan anaknya ditembak oleh dua orang lelaki yang bersenjata dalam perjalanan menuju tempat kerja. Beliau mati ditempat kejadian akibat tembakan dibahagian rusok dan di tepi pinggang. Anak lelakinya Haris, 17 cedera di bahagian paha dan dikejarkan ke hospital yang berdekatan.

Beliau ditembak kira-kira 300 meter daripada Madrasah Quranil Karim.  Beliau meninggalkan seorang isteri,Pn Nafisah 50,dua orang anak perempuan berumur 20 dan 14 tahun.

Anak sulongnya  Suraini baru pulang bercuti  dari Indonesia.Suraini masih menuntut di Universiti Wahid Hashin, Semarang Indonesia. Fatimah 14 juga masih menuntut.

Menurut isterinya, Puan Nafisah Hashim, suami keluar  ke tempat kerja dengan menunggang motorsikal bersama anak lelakinya Haris.

Jenazah Ustaz Khairi dikebumikan selepas solat asar 2 Mac,2014.

Gambar: Aman Patani
Kamaruddin Kassim

No comments: