Monday, February 27, 2017

Negara Patani Darussalam,Lord Macaulay dan Pengemis

Saya sudah lama mendengar nama Patani. Tapi tidak pernah berkesempatan ke Patani sehingga usia mencecah 50an. Nama Sheikh Daud tidak asing  bagi mereka yang belajar di pondok. Kitab Tok Sheikh Daud adalah suatu kesemistian. Semua pelajar pondok menggunakan kitab yang dikarang oleh Tok Sheikh yang alim ini. 

Tapi ramai yang  tidak mengetahui sejarah perjuangan Tok Sheikh Daud Al_Fathoni. Sejarah perjuangan Sheikh yang besar dan cukup alim tidak diajar di Malaysia khususnya di sekolah kerajaan. Mungkin ada pelajar pondok yang mengetahui sejarah perjuangan Sheikh ini tetapi jumlahnya boleh dibilang dengan jari. Pendidikan yang diberi oleh Sheikh Daud cukup berkesan dan sukar dipadam walaupun ada usaha bersungguh-sungguh dilakukan. Umat Melayu Islam Patani masih berpegang kuat dengan ajaran Islam khususnya wilayah Jala, Menara(Narathiwat) dan beberapa kawasan dalam wilayah Singgora. Empat wilayah Melayu Islam ini berhempas pulas  mempertahahankan pegangan agama Islam dan kebudayaan Melayu. Walaupun bagitu umat Melayu Islam belum mampu  memartabatkan bahasa Melayu sebagaimana yang dihasratkan oleh pejuang utama keadilan,Haji Sulong.

Arus Siamisasi begitu kuat memukul minda umat Melayu Islam Patani sehingga sebilangan besar mereka tewas dan lebih selesa mengelarkan ataupun membahasakan diri mereka sebagai "Thai Muslim"Dalam kitab Sejarah Melayu banyak sekali menyebut nama Singgora( sekarang disebut Songkhla), Ligor(sekarang Nakhon Sithamarat). Semua wilayah ini milik umat Melayu Islam pada suatu masa dahulu.

Dalam hubungan saya tertarik dengan ucapan Lord Macaulay di parlimen British. Beliau melihat betapa berkesan sekali pendidikan Islam di India, begitu ampuh sekali  sehingga kubu iman umat Islam sukar diruntuhkan.

Lord Macaulay tidak bertemupun dengan seorang pengemis'pencuri dan budayanya luhur sekali. Menurut Lord Macaulay lagi selagi sistem pendidikan di India  tidak diruntuhkan selagi itulah British tidak mampu menguasai benua India. Dengan memperkenalkan sistem pendidikan Inggeris satu demi satu budaya dan cara hidup umat Islam di India tercabut setelah termakan racun pendidikan Inggeris. Selepas itu British terus melebarkan jaring pendidikannya ke wilayah Nusantara ini Patani Darussalam tidak kecuali.

Apa yang menarik tentang empat wilayah di Hujung Selatan ini tidak ditemui seorang pengemispun. Saya telah berkelana di wilayah ini sejak tahun 2013 sehinggalah sekarang.

Di  Jalapun tiada 
Di Singgorapun tiada
Di  Menarapun tiada.
Di Patanipun tiada

Apa yang tiada di wilayah yang terluka ini ialah keadilan dan keamanan.
Umat di sini cukup merindui keadilan dan keamanan yang masih jauh berbalam-balam

Dipetik daripada Deepsouthwatch.org/ms/node/9616

Oleh Tun Sri Lanang Al Filfilan

2 comments:

kaseh ibu said...

very good

Mazlum Syahid said...

https://drive.google.com/file/d/0B6ut4qmVOTGWMkJvbFpZejBQZWM/view?usp=drivesdk

Web: almawaddah.info

Salam


Kepada:

 

Redaksi, rektor dan para akademik


Per: Beberapa Hadis Sahih Bukhari dan Muslim yang Disembunyikan


Bagi tujuan kajian dan renungan. Diambil dari web: almawaddah. info

Selamat hari raya, maaf zahir dan batin. 


Daripada Pencinta Islam rahmatan lil Alamin wa afwan