Monday, July 13, 2015

Ramadhan Cinta Syuhada: Kisah KeduaKampung Lotu

Dek kecuaian orang lain, orang yang tidak bersalah menjadi mangsa dan kini meringkuk di dalam penjara di Bangkok buat selama-lamanya. Itulah yang terpaksa ditanggung oleh Afandi Bin Abdul Manaf yang dikatakan penyebab berlakunya kemalangan antara kenderaan polis dan tentera sewaktu dalam perjalanan dari sebuah Balai Polis di Pattani.

Beliau telah menerima surat dari pihak polis yang dihantar melalui Ketua Kampung untuk sisasatan satu kes tembakan. Beliau bersama-sama Ketua Kampung telah ke Balai Polis untuk memberi penerangan. Hasil soal siasat, mendapati dia tidak bersalah.

Ibu yang tabah

Kemalangan tersebut berlaku semasa dalam perjalanan ke Balai Polis di Perlok dan menyebabkan kematian kesemua anggota polis yang bersama dalam kenderaan tersebut.

Hasil siasatan pihak berkuasa dan memutuskan  bahawa Afandi telah bertindak untuk merampas kenderaan yang dipandu oleh anggota polis berkenaan. Sedangkan kenderaan polis terbabit dipandu laju dalam keadaan mabuk (sumber dari Afandi).

Bertudung coklat: Isteri Afandi menceritakan insiden tersebut

Akibatnya, kini isterinya terpaksa membanting tulang empat kerat menoreh getah untuk menampung berbelanjaan beliau dan anak tunggalnya berusia 11 tahun.  

Penyerahan sumbangan oleh pihak NUSANTARA dan AMANI Malaysia

Wednesday, July 8, 2015

"Ramadhan Cinta Syuhada": Kisah Pertama


Syukur Dalam Sedih di Kampung Nat Padang, Teluban, Pattani.

Zakaria Mat, kini meringkuk di penjara di Bangkok, Thailand. Dituduh/difitnah dan dijatuhkan hukuman penjara gantung sampai mati selepas melalui 3 peringkat mahkamah.

Ibu yang merindui anak

Sewaktu kejadian, Zakaria Mat, 30 tahun dan kini telah 8 tahun menjalani kehidupan di penjara. Beliau dituduh membunuh pengetua dan membakar sebuah sekolah kebangsaan di Pattani. Beliau menjadi mangsa fitnah oleh seorang saksi palsu yang mengaku melihat Zakaria berada di tempat kejadian. Sedangkan tertuduh ada di rumah sewaktu kejadian.

Selain Zakaria, ayah tiri beliau juga iaitu Che Wanik bin Che Meng juga telah ditangkap dan dipenjara selama 47 hari di Penjara Pattani dek kerana dikaitkan dengan kes yang sama. Bukan sahaja Che Wanik, 2 orang lagi anaknya serta 35 orang kampung juga turut ditangkap.

Dari kanan: Adik bongsu, ayah tiri, ibu

Walaupun kesemuanya dilepaskan kerana tiada bukti kukuh, namun mereka dipaksa membayar wang jaminan untuk bebas dari penjara iaitu sebanyak RM20,000@200,000 bath seorang melainkan Che Wanik pula sebanyak RM70,000@700,000bath.
Kini, Zakaria Mat telah mendapat keampunan dari Raja Thai dengan pengurangan hukuman. Beliau kini menjalani hukuman penjara seumur hidup.

Sumbangan dari Yayasan Nusantara dan AMANI Malaysia


“SILA KONGSI ARTIKEL INI ATAS NAMA KEADILAN BUAT RAKYAT PATANI. MOHON SEMUA DOAKAN PERLINDUNGAN KEPADA SAUDARA SEISLAM DI PATANI”


Alhamdulillah. Selesai Projek Kembali Ke Sekolah Siri Pertama AMANI MALAYSIA-NUSANTARA

Insha Allah, akan datang untuk tahun hadapan untuk terus menyantuni anak yatim ini.

Jumlah kutipan yang diserahkan untuk membeli peralatan persekolahan ini adalah sebanyak RM 10ribu.

Seramai 70 anak yatim menerima bantuan ini.

Terima kasih kepada penyumbang dan mereka yang prihatin pada anak yatim Patani.

Penyerahan Bantuan Persekolahan daripada Pengerusi AMANI MALAYSIA

Pengerusi Yayasan Nusantara Bagi Hak Asasi Manusia dan Pembangunan (NUSANTARA)

Kaum Hawa yang menjayakan program ini.

Serahan Bantuan Persekolahan

Gambar Kenangan Aktivis AMANI-NUSANTARA

Semoga Kalian Bersemangat Untuk Menuntut Ilmu