Wednesday, November 9, 2011

Program Qurban AMANI 4-7 November 2011

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, dengan izin Allah S.W.T Aman Pattani (AMANI) dengan kerjasama NGO pemuda di Selatan Thailand telah berjaya melaksanakan program Ziarah Qurban 1432 H pada 4-7 November 2011 yang lalu. Korban dilaksanakan di daerah Tibo di mana tiga ekor lembu telah dikorbankan dan diagihkan. Ziarah ini disertai oleh 16 wakil AMANI dari Semenanjung Malaysia, Sabah dan Indonesia.

Di samping program korban, para peserta diberi kesempatan untuk menziarahi dan tinggal bersama keluarga mangsa konflik. Kesempatan ini dimanfaatkan untuk berkongsi keperitan yang dilalui akibat konflik yang berlaku di bumi Pattani.

Pagi Aidiladha, para peserta turut sama melaungkan takbir dan solat sunat Aidiladha di masjid berdekatan. Usai solat, peserta bersalam-salaman dan beramah mesra dengan penduduk kampung dan dibawa menziarahi keluarga mangsa konflik.

Aidiladha bersama anak-anak Pattani...

Menziarahi keluarga mangsa konflik di Aidiladha...

Sedikit cenderahati mengiringi ziarah...

Terharu...

Doa dan harapan kami agar program ini dapat diteruskan pada masa akan datang dengan sokongan semua saudara Muslim terutamanya di Malaysia. Ianya sebagai tanda sokongan dan dokongan akan realiti konflik yang melanda saudara seaqidah kita di Selatan Thai. Allahuakbar!

No comments: