Monday, March 22, 2010

RINTIHAN KUCING LEPAS

RINTIHAN KUCING LEPAS

NARATHIWAT - Kampung Kucing Lepas merupakan salah satu kampung yang diletakkan di dalam zon merah oleh pihak tentera Selatan Thailand. Kampung ini berada dalam mukim Chelung, Daerah Ranget, Narathiwat. Mempunyai penduduk yang majoritinya berkerja sebagai pesawah dan penoreh getah. Penduduk disini adalah 100 peratus beragama Islam dan berbangsa Melayu Pattani Muslim.

Pada 19 Mac baru-baru ini, Pertubuhan Hak Asasi Perikemanusiaan (HAP) telah membawa penulis dan wakil aktivis dari Malaysia untuk melawat kampung ini bagi meninjau nasib penduduk Kampung Kucing Lepas, khususnya keluarga Baldatee yang mati akibat ditembak oleh ‘tentera hitam’ pada 15 Februari 2010 yang lalu.

Sepanjang perjalanan dari Yala ke Kampung Kucing Lepas terdapat banyak pos kawalan yang didirikan oleh tentera untuk Rintangan Berduri dipasang di atas jalan raya dan setiap kenderaan yang melalui kawalan tersebut harus memperlahankan kenderaan dan berkemungkinan ditahan untuk disoal oleh tentera yang mengawal disitu. Hal ini tidak terkecuali berlaku kepada penulis dan rombongan semasa menuju ke Kampung Kucing Lepas.

Daripada pengamatan penulis, setiap satu kilometer terdapat halangan berduri dipasang dan terdapat tentera berpakaian hijau yang berkawal disitu. Ini merupakan satu lagi pengalaman baru bagi penulis yang tidak pernah melihat situasi ini di Malaysia. Penulis seperti dapat merasai keperitan dan ketakutan yang dialami oleh penduduk awam disini terutama yang duduk di kwasan zon merah.

Untuk sampai ke Kampung Kucing Lepas, penulis difahamkan oleh pengerusi HAP saudara Chuya bahawa perlu ada orang perantara dari kampung itu sendiri sebagai pemudah cara untuk mudah diterima oleh penduduk kampung. Hal ini adalah kerana sikap berjaga-jaga mereka supaya tidak berkomunikasi dengan individu-individu yang menjadi tali barut kepada pihak kerajaan.

Difahamkan bahawa, sekiranya terdapat orang luar yang datang ke Kampung Kucing Lepas tanpa ada wakil tempatan yang menemani, kedatangan mereka itu tidak akan diterima dan penduduk kampung akan bersikap mendiamkan diri. Ketika sampai di pekan kecil berdekatan Kampung Kucing Lepas, penulis dan rakan-rakan dipertemukan dengan Pok Su selaku penduduk tempatan yang akan membawa kami ke rumah Baldatee bagi menemui keluarga dan anak-anaknya.

Tragedi kematian Baldatee sangat menyayat hati. Baldatee mati ditembak dengan senjata sejenis AK47 sewaktu berada dikebun getah bagi tujuan menoreh menggunakan AK47. Turut terbunuh pada ketika itu adalah ibu Baldatee Che Mek yang turut sama menoreh. Baldatee 25 tahun meninggalkan 2 orang anak yang masing-masing berusia 3 dan 14 bulan.

Ketika sampai di rumah Baldatee, penulis dan rakan-rakan disambut oleh datuk dan nenek Baldatee yang masing-masing berusia 80 dan 73 tahun. Turut berada di rumah tersebut adalah Mat Yasik 47 ayah kepada Baldatee, adik Baldatee bernama Salima 20 tahun serta anak-anak Baldatee Hikam 3 tahun dan Ilham 14 bulan.

Penulis dimaklumkan oleh Pok Su pada tahun 2008, suami Baldatee iaitu Zulkifli juga menemui ajal akibat ditembak dan dibiarkan lemas di dalam sawah padi berhampiran rumahnya. 3 hari selepas kematian suaminya Zulkifli, Baldatee yang sarat mengandung Ilham telah pergi ke balai polis dengan ditemani bapa saudaranya 60 tahun, selaku ketua kampung untuk disoal siasat. Selesai soal siasat dijalankan, Baldatee dan bapa saudaranya yang ingin pulang ke rumah dengan kereta, telah ditembak oleh tentera hitam dan membawa kepada kematian bapa saudara Baldatee. Manakala Baldatee sempat menyelamatkan diri dengan berlindung di dalam bendang.

Maklumat tambahan yang diberikan oleh Pok Su adalah sejurus selepas Baldatee dan ibunya Che Mek mati ditembak pada sebelah pagi, satu lagi pembunuhan kejam menggunakan senjata sama berlaku di kebun getah pada sebelah petang melibatkan penduduk kampung. Mangsa Abd Latif berusia 35 tahun.

Sebenarnya kekejaman kerajaan terutamanya askar berpakaian hitam ini tidak hanya berkisar dengan penembakan semata. Hampir setiap malam penduduk akan diganggu dengan kedatangan tentera ke rumah penduduk kampung dengan jumlah yang ramai untuk menakut-nakutkan. Rumah penduduk kampung diceroboh tidak mengenal masa. Tentera hitam ini juga bukan sahaja menceroboh malah mengambil barang bernilai milik penduduk kampung. Contohnya selepas Abd Latif ditembak mati, cincin milik simati didapati hilang dan dipercayai dicuri oleh Tentera Hitam yang membunuhnya.

Selain itu, Kampung Kucing Lepas dituduh antara kawasan melatih pengganas untuk tujuan keganasan di 3 wilayah. Pengerusi HAP saudara Chuya mengatakan bahawa setiap kali ada kes pengeboman dan pembunuhan tentera-tentera, kampung ini pasti menjadi sasaran oleh pihak tentera. Hal ini mengakibatkan kampung ini terputus hubungan luar dan tidak ada orang luar yang berani masuk. Walaupun hakikatnya tuduhan itu tidak berasas.

Pernah juga berlaku peristiwa dimana seorang remaja kampung ini dibelasah oleh pihak tentera akibat tidak boleh berbahasa Thailand (Siam) dan hanya fasih menggunakan dialek melayu Patani. Remaja yang tidak pernah mendapatkan pendidikan formal itu turut diugut jika tidak mahu menggunakan bahawa Siam.

Beginilah kehidupan penduduk Kampung Kucing Lepas yang saban hari mengalami penindasan dan hak asasi dinafikan. Kepada keluarga Baldatee yang sememangnya hidup dalam keadaan miskin hanya mampu bersabar kerana tidak mempunyai kekuatan untuk bangkit mendapatkan hak mereka. Ustaz Kamaruddin sempat memberikan sedikit sumbangan begitu juga dari HAP. Yang pasti sumbangan yang diberikan itu terlalu sedikit untuk membiaya si yatim lagi miskin, Hikam dan Ilham.

Oleh:

Serikandi Muslimah UNGGAS/LANDAS

Asti Toba


No comments: